Trykværkets bøger

Vindelevskatten – Et sted – Et fund

kr.299,00

Kæmpe guldskat skjult i 1500 år

Vindelevskatten blev fundet i juledagene 2020 efter at have ligget i jorden i næsten 1500 år. Ca 800 g guld i form af smykker, medaljoner og guldmundblik blev gravet op fra mulden på en mark i Vindelev i nærheden af Jelling efter søgning med en metaldetektor. De to mænd, som fandt skatten, fik midt i Corona-tiden travlt med at gemme skatten, indtil de kunne komme i kontakt med Vejlemuseerne og få afleveret deres fund.

”Det er det vigtigste fund siden Guldhornene…på en skala fra 1-10 er det en 12’er”, udtalte forhenværende arkæolog ved Nationalmuseet, dr.phil. emeritus Morten Axboe senere.

Disse ord blev sagt med god grund. Skatten indeholder verdens største brakteat, en pyntemedaljon på størrelse med en underkop, sammen med fem andre. På en af brakteaterne findes ydermere verdens tidligste skriftlige vidnesbyrd om Odin. Desuden indeholder skatten fire uhyre sjældne romerske medaljoner.

Vindelevskatten blev fundet af Ole Ginnerup Schytz og Jørgen Antonsen. De fandt den på en mark på Jørgens slægtsgård i Vindelev, hvor Jørgen Antonsen er syvende generation og bor dér sammen med Hanne Pagh Martinussen. De to har sammen skrevet og redigeret bogen Vindelevskatten – et sted – et fund, som nu udkommer med skildringen af fundet og de tanker, det har sat i gang.

Jørgens slægt har boet på gården siden 1716 uden at have den fjerneste anelse om, at lige dér har der været et magtcenter i den sene jernalder, i 500-tallet, hvor en stormand eller en jysk høvding drev sin forretning.

Fund af mange stolpehuller på samme mark viser, at der har levet en magtfuld mand med store huse og mange folk omkring sig.

I bogen får vi et førstehåndsindblik i Jørgens og Hannes oplevelser med Vindelevskatten og de historiske vingesus, som fører slægten sammen med stormanden og hans nedgravede skat.

Hvad gør man, når man har en guldskat som julegæst? Hvordan er det at vente i otte måneder – i dyb hemmelighed – på en arkæologisk efterudgravning? Og hvordan foregår sådan en efterudgravning?

Denne bog beskriver de fundne genstande, og ved en række artikler fra forskellige forskere får læserne et overblik over resultaterne i første del af 2024.

Hvad sker der på guldets videre rejse fra Vindelev til udstilling – hvilke redskaber og teknikker benyttes for at afdække så mange af guldets hemmeligheder som muligt?

Og hvilke tanker sætter det i gang at finde en oldtidsskat på den gamle slægtsgårds jorder?

Bogen har forord af Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

Bogen udkommer 18. maj 24.

Hanne Pagh Martinussen Jørgen Antonsen

Jørgens familie har dyrket jorden i Vindelev siden i hvert fald 1716, og han er dermed 7. generation på ejendommen, hvor hans slægt har boet og arbejdet. Jørgen har som dreng selv hakket roer lige over det sted, hvor skatten lå begravet uden at finde noget. Han har ikke selv været beskæftiget som landmand, men derimod indenfor IT-branchen gennem mange år. Hanne er pensioneret folkeskolelærer. Hun har haft stor interesse for oldtiden siden barndommen, hvor hun traskede rundt i hælene på sin morfar, der var daglig leder af et større museum. Hun fik sit første abonnement på Skalk som 10-årig, og fundet af Vindelevskatten har især fået hendes interesse for romerriget til at blusse op. Fundet af Vindelevskatten er en once-in-a-lifetime oplevelse for begge, ikke mindst fordi Jørgen er en af de to findere. De har begge haft stor interesse for historie hele livet, så udover at Vindelevskatten er en gave til hele Danmark, så er den også en stor gave til gårdejerne.

Hyrdevænget 7 8310 Tranbjerg J +45 88 53 66 50 *Email*
.....