kr.149,00
Børnebog giver med QR-koder
læserne adgang til naturoplevelser
Tag med Bosse og Vilde på opdagelse i Møllehavens skjulte skatte. De to venner finder i ruinen fra den gamle mølle en skjult skat, som udløser en dusør.
Men i Møllehaven finder de også andre oplevelser, som de ikke havde tænkt over på forhånd, nemlig 10 af Danmarks meste kendte fugle og træer. Mens børn læser om Bosse og Vildes fantastiske sommeroplevelser i Møllehaven ved Mølleåen, har de mulighed for at få mere viden om fuglene og træerne via QR-koder i bogen. Et eksempel på faktionsgenren anvendt i børnebogslitteraturen, som gør det muligt for børnene at forstå og indleve sig i naturen. QR-koderne giver både billeder af træer og fugle – og mulighed for at lytte til fuglestemmer, se billeder og læse fakta tekster – og det gør børn og deres voksne mere beredt på selv at gå på opdagelse i fuglenes og træernes vidunderlige verden.
Til læseren: Du bliver en sand naturhelt, så invitér din søster, forældre, farmor eller morfar med på tur og fortæl om, hvad I ser af træer og fugle.
Dit barn eller barnebarn vil også elske bogens flotte illustrationer af Tomas Björnsson.
Bogen har også en tilknyttet hjemmeside: www.bosseogvilde.dk – og bogen er endvidere udgivet som e-bog – se under Trykværkets hjemmesides bjælke: E-bøger.
Læs de fine anmeldelser af bogen her:
“Jytte Vestergaard Damgaard og jeg er begge bosat i Jelling og har, som borgere i en mindre by, kendskab til hinanden, men ikke nogen private relationer.
Jytte har bedt mig vurdere børnebogen MØLLEHAVENS SKJULTE SKATTE.
Jeg er personligt og professionelt uvildig i mine oplevelser, beskrivelser og vurderinger af bogen, som udelukkende baseres på mine subjektive indtryk, og mine erfaringer som forfatter af børnebøger.
Jeg er i den heldige situation, at være svigerfar til en meget naturkyndig svigerdatter, som er cand. mag i biologi, professionel naturvejleder og mangeårigt erfaren i naturundervisning af børn i alle aldre – og jeg er dermed bedstefar til 2 yderst naturkyndige piger på 9 og 14 år.
Min svigerdatter har læst og testet brugen af bogen sammen med mit barnebarn på 9 år.
Deres overvejelser og vurdering fremgår i min redegørelse:
Bogen er en kombination af fiktion og fakta-viden om elementer i naturen, som vi alle oplever, når vi færdes i den, men som vi ikke altid er bevidste om at registrere og sanse, mens vi gør det (træernes forskelligheder, fuglenes sang, de sultne myg, åens kolde vand myretuerne….). Bogens kombination af fiktion og fakta giver nu læserne mulighed for at dykke ind i virkeligheden ved at anvende sin mobil og zoome ind på QR koderne, der er integreret i teksten, og se naturens billeder, høre lydene og blive klogere på de mirakler, vi er midt i, når vi færdes i naturen.
Bogens ramme dannes af en hyggelig, smittende fortælling om to halvstore børns nysgerrighed, glæde og begejstring ved at opholde sig og opleve den (forholdsvis) uberørte natur i en gammel nedlagt vandmølles have – og naturens oplevelser krones til slut af spændende fund af historiske effekter fra krigens tid, i vandmøllens ruin.
Min personlige oplevelse ved læsning af bogen og scanning af QR-koderne er, at jeg er blevet opmærksom på de mange selvsåede elmetræer og aspetræer, der er på min hustrus og min forholdsvis uplejede og 100% giftfrie grund – og at vi både huser spætter, blåmejser og musvitter og en gøg (som vi ikke behøvede at scanne for at genkende), samt solsorte, der ivrigt kommunikerer med hinanden med deres smukke stemmer (som vi engang troede måtte tilhøre nattergale, der hørte hjemme i et eventyr).
Jeg synes, at bogen er indbydende, i passende format, med lækkert glat indbindingsmateriale, og en rigtig god lokkende forside-tegning, samt fine illustrationer af to nysgerrige og spændte børn på opdagelse.
Bogens fortælling om de to børn (Vilde og Bosse) på uledsaget oplevelse i naturen er hyggelig og smitter læseren/læserne med børnenes uhæmmede oplevelsestrang (og forfatterens smittende naturbegejstring) – og som ekstragevinst bliver læseren/tilhørerne) i godt humør og lidt klogere på naturen (og livet).
Bogens konstruktion og opbygning giver mulighed for flere anvendelser:
Den kan bruges som oplæsning for mindre børn, og som selvlæsning for større børn. I begge tilfælde er historien så tilpas hyggelig, at den let holder opmærksomheden fanget, i samspil med de fine illustrationer (min svigerdatters og mit barnebarns vurdering, som jeg bifalder).
De indbyggede fakta-oplysninger kan anvendes i undervisningssituationer, både i situationer, hvor børn og forældre/bedsteforældre får lyst til at gå på opdagelse i den rigtige natur og se, om de kan genkende billederne og lydene fra mobilen i virkeligheden – en slags natur-skattejagt, som både kan give lidt frisk luft og bevægelse af de sidde-trætte lemmer: En rigtig god ide i vore skærm-tider.
Bogen kan også danne basis for undervisningssituationer i skolen, hvor historien kan være oplæg til naturundervisning ude i virkeligheden, og ikke på en skærm eller et lysbillede.
Min svigerdatter mener, bogen bør være at finde på skolebiblioteket – og burde kunne rekvireres i klassesæt.
Jeg er enig i hendes vurdering – med min erfaring som skolelæge gennem 15 år: Alt, hvad der kan lokke børnene og deres lærer op fra stolene og ud i den virkelige natur og verden, er både lærerigt og godt for kroppen (en stor del af børnene i 9. klasse har oparbejdet fysiske problemer, som kan tilskrives timevis årelang siddende stilling (spændingshovedpine, muskelinfiltrationer i skuldre/nakke, rygsmerter).
Jytte Vestergaard Damgaard skriver på indbindingsomslaget, at hendes intention med bogen er at fortælle en hyggelig historie, der giver børn lyst til selv at bevæge sig ud i naturen og opleve og undersøge.
Bogen lever til fulde op til Jyttes intentioner – den giver endda både børn og voksne lyst til at bevæge sig uden for døren og opleve, hvad naturen er for noget, og hvordan den kan berige vort liv”.
Aage Brandt
__________________________________________________________________