Trykværkets bøger

Plakatmanden – 200.000 plakater og en samler

kr.298,00

Bogen om Peder Stougaard og hans dobbelte virke som plakatsamler og billedkunstner er beretningen om en ildsjæl og hans livslange drøm om et museum.

Forfatter og kunsthistoriker Lise Seisbøll går bagom historien, der strækker sig over mere end et halvt århundrede, og tegner i en række farverige nedslag et nuanceret panorama af et kulturfelt i forandring.

Resultatet er en billedrig fortælling med afstikkere til nogle af de strømninger, der grafisk og kunstnerisk har påvirket tilblivelsen af den samling, der i dag udgør selve grundstammen i Dansk Plakatmuseum. Gennem en ihærdig og altopslugende indsamlingsstrategi er det lykkedes Peder Stougaard gennem årene at skabe og udvikle kontakt til særlige miljøer såvel i Danmark som rundt om i verden – nogle kreative, andre politiske. Disse kontakter afspejles i de mange illustrative eksempler på plakatkunst, der indgår i bogens flere end 200 illustrationer. Dermed bliver kombinationen af tekst og billeder en tour de force gennem genrer, udtryk og perioder – tilsammen en helhed krydret med bidrag fra nogle af de vedholdende støtter, kolleger og politikere, der gjorde det hele muligt.

Bogen er udgivet i samarbejde med Tegnerforbundet af 1919.
Anmelderne skrev:

… denne store, smukke og på alle måder farverige bog. […]Bogen er meget smukt tilrettelagt, og det ene farveprægtige oplag efter det andet forener sig i en overdådig billedoplevelse oven i den på alle måder fascinerende historie om Plakatmanden. […]Plakatmanden er således blevet en elementært fascinerende fortælling om, hvordan en ildsjæl ud af ingenting har opbygget en kunstsamling i verdensklasse.

Christian Kaaber, på historie-online.dk.

Spændende læsning, og samtidig er bogen så rigt illustreret, at billedsiden er en oplevelse i sig selv.

Lise Barsøe, i Kunstavisen nr. 6, 2022.

Plakatmanden er en fantastisk visuel oplevelse. En vidunderlig historie om en unik passion og spændende mand. Janne Høgshøj, formand Visuelt Forum (maj 2022). Læs hele anmeldelsen her.Bogen er en flot hyldest til den mand, der sørgede for at plakaterne ikke blev så flygtige at de forsvandt, men findes og stadig fortæller om kunst og kultur.**** (fire stjerner) Troels Laursen i NORDJYSKE.

En rigt illustreret bog om et emne, der ikke er skrevet meget om. Selvom titlen peger på, at bogen primært omhandler Peder Stougaard, er det dog plakatkunsten, der fylder mest. Bogen emmer af, at forfatteren både vil skrive en ildsjæls, et museums og en kunstretnings historie.
DBC lektørudtalelse/materialevurdering.
Hyrdevænget 7 8310 Tranbjerg J +45 88 53 66 50 *Email*
.....