Trykværkets bøger

Pakæslets forbandelse

kr.249,00

Anita Maria Leopold

(f. 1953), religionshistoriker og Ph.d. i religionsvidenskab. Tidligere ansat som ekstern lektor på Religionsvidenskab på Aarhus Universitet. Udgivet Syncretism in Religion. A Reader (2004), som hun har høstet stor anerkendelse for. Pakæslets forbandelse er hendes debutroman.

Beskrivelse

Jødiske familier bærer ofte på tunge byrder fra fortiden – og mange er i høj grad præget af slægtens ufortalte mysterier. Det gælder også forfatteren Anita Maria Leopold, som lever med fortidens blinde vinkler og genfortolker fortiden i nutiden.

Hun gør det i romanen Pakæslets forbandelse, som egentlig er fiktion, men er stærkt inspireret af virkelighedens drama i kraft af Anitas søgen efter sin jødiske familiens fortid med flugt fra Tyskland til Danmark, Norge og Sverige i 30’erne og op til tyskernes besættelse af Norge. Efter krigen flytter Anitas far tilbage til Århus og genvinder retten til de selskaber og bygninger, han ejede før flugten, og her fødes Anita, som vokser op med en mængde familiære fortielser i bagagen.

Virkeligheden møder snart romanens tema, at fortiden spøger i nutiden, for forfatterens jødiske farmors sidste rejse fra Norge til Auschwitz er blevet afdækket i kraft af kunstprojektet Snublesteiner, som i Norge nedlægger sten som symbol på jødiske Holocaust-ofre, og i Lillehammer nedlægges en snublesten som minde om Anitas farmors liv og forsvinden på vej til Auschwitz.

Romanen udspringer af Anitas nysgerrighed om sin families fortid og den videre skæbne, men handlingen i Pakæslets forbandelse udvikler sig noget anderledes.

Dagen før Sankthans aften befinder Lucia sig i chok, halvt hallucinerende, halvt bevidstløs på en bakke i Mols Bjerge efter et voldsomt skænderi med sin mand, Lars.

Et drama fra fortiden med rødder i nazismens Tyskland og holocaust binder Lucias og Lars’ skæbner sammen. I yderste konsekvens driver det dem ud i en kamp mod hinanden om liv og død.

Pakæslets forbandelse er en roman om fortidens fremtid: fortidens blinde vinkler, der lever videre i os, men som vi ikke opdager, før det er for sent. Det er en roman om de skjulte sider i os, om det vi ikke ser og ikke forstår, men som spøger i sindet.

***

Flot anmeldelse på Saxo.com: ****** 

“En virkelig smukt skrevet fortælling om fortidens ubevidste påvirkning på vores liv, og de blinde vinkler der lever i os. Vi møder ægteparret Lucia og Lars’, hvis liv bindes sammen på tværs af generationer, kulturer og historiske perioder. I et voldsomt drama udfoldes deres liv i en kompliceret sammenvævning af historier med rødder i religion, identitet, holocaust og nazismens Europa. Leopold skriver med en lethed og elegance som fanger en fra første stund. Hennes skarpe, nærmest poetiske, sanselige beskrivelser trækker en dybt ind i historien, og direkte ind i de steder og begivenheder der beskrives. Hun skriver precist, klogt og smukt. Med referencer til bibelske fortællinger og historiske fakta, lyser hennes intellektuelle indsigt igennem, og giver historien intensitet og dybde. Som læser bliver man trukket ind i en fortælling langt større end Lucia og Lars’; det er en fortælling der går over landegrænser, lineære tidsopfattelser og dybt ind i de underliggende begivenheder der gør os til dem vi er – både som individer og som en del af en større fortælling. “Nutiden er som et nyt hus bygget oven på et gammelt fundament, som det samtidig fornægter. Den fornægtelse præger os nu og i fremtiden, fordi så længe vi ikke ser, at fundamentet også er en del af vores natur, vil fortiden til stadighed hjemsøge os” (s. 122).”
Jenny B
***

Udgivelsen er støttet af VELUX FONDEN.
VELUX FONDENs støtte er ydet under fondens fundatsbestemmelse, der giver mulighed for at støtte aktive ældre. Kvalitative og redaktionelle vurderinger i forbindelse med udgivelsen er varetaget af forlaget og forfatteren.

Hyrdevænget 7 8310 Tranbjerg J +45 88 53 66 50 *Email*
.....