Trykværkets bøger

Heinz i Hitlers Luftwaffe

kr.249,00

Heinz Wiesenhöfer voksede op i det fremstormende Nazi-Tyskland i 30’erne og blev som soldat i Hitlers Luftwaffe indlemmet i det kolossale militærapparat, da han i 1941 var 19 år og allerede uddannet ingeniør.

I bogen Heinz i Hitlers Luftwaffe – et tysk vidnesbyrd fra 2. Verdenskrig udgiver Trykværket og redaktør Susanne Kraghs hans optegnelser og vidnesbyrd fra et land, som havde tabt 1. Verdenskrig, hvorfor mange ønskede oprejsning.

Under nazisternes fremmarch i ’Det Tredje Rige’ lærte alle tyskere at tro på en bedre fremtid, hvor ingen ville sulte, hvor alle fik uddannelse eller arbejde, og hvor Tyskland ville udvikle sig til en stærk stormagt.

Ganske få så, hvilken fanatisme, manipulation, vanvid og død, nazisternes ideologi medførte. Klarsynet kom for de fleste først, da løbet var kørt.

I bogen skriver Heinz om sin opvækst, uddannelse og involvering i krigen, om lemlæstelse og om at slå ihjel for at overleve. Og også om en stormende forelskelse i en dansk pige. Heinz fortæller, at han var glad for ved krigens afslutning ikke at vide, hvad fremtiden skulle bringe.

Ønsker ingen gentagelse

Heinz ønsker på ingen måde nogen gentagelse af denne epoke, og det er i den ånd, hans vidnesbyrd nu kommer frem.

Heinz Wiesenhöfers ønske var at fortælle, hvad krigen har betydet for ham, og hvordan den har påvirket hans liv. Heinz mente, det var på tide, at øjenvidneberetninger fra den menige tyske soldat under 2. Verdenskrig blev udgivet, så også deres side af krigen blev fortalt, specielt fordi han følte, at det var et tabubelagt emne. Dette ønskede han at gøre op med. På samme måde ønskede Heinz også, at vi skulle blive klogere og få en forståelse af, hvad krig har af omkostninger – for den enkelte.

Redaktør Susanne Kragh, som mødte ham og formidler hans beretning i bogen, fortæller: ”Efter vores første møde fattede jeg interesse for den gamle mand med glimt i øjet og for den oprigtighed, hvormed han fortalte sin beretning. På et tidspunkt spurgte jeg, om jeg måtte se materialet. Og hvilket materiale, alt var dokumenteret. Soldbuch, flyver-logbog, Ahnenschein, beviser, identitetskort, udskrivnings-dokumenter fra et lazaret og rigtig mange fotografier.

Man kan på de indtalte bånd tydeligt høre og fornemme den store følelsesmæssige påvirkning, som krigen har haft på Heinz, og hvor klart oplevelserne lige til det sidste stadig stod i hans erindring. Desuden havde Heinz sin Soldbuch, og med den i hånden kunne han gengive beretningerne meget præcist.”

Findes også som lydbog. Se mere på https://www.boghistorie.dk/

  • “Tak for en usædvanlig god læseoplevelse. Når man spørger sig selv, hvordan det kunne komme dertil, at 2. Verdenskrig fik det forløb, som den gjorde, er denne bog meget anbefalelsesværdig. Bogen indledes med en beskrivelse af, hvordan Heinz, der engang var tysk soldat , igen får kontakt med den unge kvinde, som han mødte i Danmark  under krigen. Bogen giver en nuanceret og meget menneske fremstilling af en tysk soldats oplevelser og tanker under 2. Verdenskrig. Den research, Susanne Kragh har foretaget, er utrolig grundig. Det er en bog, der virkelig kan anbefales. / Marianne Thorsted”
  • Marianne T
  • “Til Susanne Kragh, Jeg har lige afsluttet læsningen af din bog ”Heinz i Hitlers Luftwaffe”. Det er en enestående fortælling om 2 menneskers kærlighed, men også en fantastisk skildring af en menig soldats liv og oplevelser under 2. verdenskrig. Den giver et helt andet billede af en tysk soldat. Ikke alle var nazister! Jeg er født efter 2. verdenskrig, men har hørt meget om den i min barndom og da var der ikke forskel på tyskere – de var alle nazister! Jeg har dog siden læst en del om 2. verdenskrig og ved godt, at ikke alle var nazister, men din bog om Heinz giver et langt mere nuanceret billede af den tyske soldat. Tusind tak for dit MEGET store arbejde med bogen. Hvor ER det godt, at du har gjort det! Endnu engang – tusind tak for bogen. Med venlig hilsen Bjarne Welling *****”
  • Bjarne W

En yderst spændende og meget vigtig førstehåndsbretningBogsyn

Ikke på lager

ISBN: 9788793709126 Kategorier: ,

Susanne Kragh

Født 1957.  Helt uventet har jeg fået titlen som forfatter, et spændende møde skulle der til, og interessen for det enkelte menneske og et vidnesbyrd, som efter min mening overgår fantasien med flere længder.Heinz, som er hovedpersonen i min bog, mødte op i Københavns Folkeregister.  Han fortalte om sine oplevelser og erindringer fra opvækst, krigsdeltagelse og tiden efter. Han fortalte mig også, at han forgæves havde forsøgt at få udgivet sit vidnesbyrd i Tyskland, og efter en længere tænkepause tilbød jeg at forsøge at få det udgivet. Det har taget mig mere end fem år af min fritid at undersøge, forske og skaffe beviser fra ind- og udland for at Heinz’ vidnesbyrd kunne blive så autentisk gennem en kildekritisk grundig undersøgelse. Desuden har det været vigtigt for mig, at vidnesbyrdet fremstod korrekt efter de informationer, jeg har fået fra Heinz selv.

Hyrdevænget 7 8310 Tranbjerg J +45 88 53 66 50 *Email*
.....