Trykværkets bøger

Mit navn er Lava

kr.259,00

Hvorfor bedøver vi hunde og katte ved kastrering, men ikke grise? Hvorfor er det okay at spise køer, men ikke hunde? Hvorfor befrier vi elefanter fra et liv i cirkus, men hænger levende kyllinger op på slagterkroge?

Det er nogle af de spørgsmål romanens hovedperson, Lava, stiller sig selv og sine omgivelser. Sammen med sin gode ven Valdemar forsøger hun at råbe det danske samfund op, men sandheden er som bekendt ilde hørt, og det er nemmere at lukke øjne og ører end at ændre vaner. Eller som en af romanens personer udtrykker det: Det er min erfaring, at når dyrs og menneskers behov kolliderer, så taber dyrene.

Dyrevelfærd og dyreetik har fået en øget opmærksomhed i forbindelse med både Corona-pandemien og miljødebatten, men er det ikke også på tide, at vi ser den i øjnene – for dyrenes skyld?

”Når jeg ser et dyr i øjnene, så ved jeg, at jeg står over for et levende væsen. Det er der ingen, der behøver at fortælle mig eller skrive lange afhandlinger om, det ved jeg bare. Jeg ved, at det væsen, der kigger tilbage på mig, måske med nysgerrighed eller frygt, er en nogen og ikke en noget. Alene i den forståelse, den viden, er der en indbygget respekt for den anden.

Vi lærer børn, at de skal være gode ved dyr, og langt de fleste børn har en naturlig kærlighed til dyr, men de skal lære at forvalte den barmhjertighed, som alle levende væsener omkring os er afhængige af, inklusive mennesker. Gør mod andre, som I ønsker, at de skal gøre mod jer! Men hvor forsvinder den holdning hen, når profitten træder til? For samtidig med, at vi lærer vores børn, at de ikke må stikke hunden i øjnene med deres små, ivrige fingre, eller trække katten i halen, så lukker vi øjnene for de millioner af dyr, der lider på alle tænkelige måder, vi lukker ørerne for deres skrig, og vi lukker munden for ikke at ødelægge den gode stemning og en stiltiende aftale om, at magt skal være ret, så længe det er til vores fordel.”

Lava

Bogen findes også som e-bog. Brug linket: trykværket.dk/ebog/mit-navn-er-lava-9788794058193

 

 

ISBN: 9788794058186 Kategorier: , , Tags: , , ,

Anne-Pia Jørgensen

Anne-Pia Jørgensen (f. 1969) debuterede i 2016 med den historiske roman Bidronningen. Siden har hun fra Trykværket udgivet Rigtige kvinder i 2019 og Ukrudt i 2020. 

Hyrdevænget 7 8310 Tranbjerg J +45 88 53 66 50 *Email*
.....